Yansı Eraslan
Aklı Özgür Bireyler Yetiştiriyoruz (Röportaj, 29 Ağustos 2016, Haber Türk)
29.08.2016
(Röportaj: Melis Apaydın İde)
Aklı özgür bireyler yetiştiriyoruz
Özel Ege Lisesinin Kurucu Temsilcisi Yansı Eraslan, “Birinci olmaya falan çalışmıyoruz, işimizi çok iyi yapmaya çalışıyoruz. Başarılı okul, iyi okul demek değil. Ama iyi okullar kesinlikle çok başarılıdır. En büyük vazifemiz akılları özgürleştirmek” dedi.
Akademik ve sosyal başarılarıyla İzmir’in önde gelen okullarından olan Özel Ege Lisesinin Kurucu Temsilcisi Yansı Eraslan, okulların en büyük vazifesinin akılları özgürleştirmek olduğunu söyledi. Özel Ege Lisesinin tipik bir Anadolu okulu olduğunu vurgulayan Eraslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu okulun çıkış yeri burasıdır, sahibi olanlar bu ülkenin insanlarıdır, bu okulun felsefesi bu ülkenin felsefesidir. Burası tipik bir Anadolu okuludur. Biz kendi tarihimizi çocuklarımıza öğretiriz. çocuklarımızın bu ülkenin değerleriyle barışık olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Okulu bir doktrinasyon merkezi olarak görmüyoruz. Tek bir dünya görüşünün, tek bir çerçevenin insanını yetiştirmeye kesinlikle izin vermeyiz. Okulların en büyük vazifesinin akılları özgürleştirmek olduğuna inanıyoruz.
Türkiye Eğitimin Önemini Gördü
-
Sizce eğitim neden önemli?
Türkiye, eğitimin neden çok önemli olduğunu son yaşanan olaylardan sonra gayet iyi öğrendi. 55-60 yaşında insanların yıllar önce oya gibi işlendiğini, o insanlara bazı görevler verildiğinde neler yapabildiklerini gördü. Bunu yapan insanlar finansla, turizmle değil eğitimle yaptı. Eğitim, gelecek jenerasyonların nasıl insanlardan oluşacağını bugünkü faaliyetlerinizle belirlediğiniz bir alan. Bundan 20-30 yıl sonra sokağa çıktığınızda, ne tür insanlarla karşılaşacağınızı bugün yaptığınız çalışmanın sonrasında kararlaştırıyorsunuz.
-
Eğitimin, uluslararası anlamda da bir güç olduğunu söyleyebilir miyiz?
Türkiye "yumuşak güç" kavramını yeni keşfediyor. Dünyada herşeyin fiziksel güçle halledilmeyeceğini görüyor. Ekonominiz, edebiyatınız, sinemanız, medyanız, yaşam tarzınız, müziğiniz, sanatınız sizin yumuşak gücünüzdür. İnsanları bunlarla etkilersiniz. İnsanlar başka ülkeye yaşamaya gittikleri zaman o ülkenin topuna, tüfeğine bakmazlar. Yumuşak gücüne bakarak giderler. Ben öğrencilerime verdiğim "liderlik" dersinde şunu söylerim; "Dünyada kişi başına milli geliri baz alıyorsanız en zengin ülkelerden bazıları batıda değil doğudadır. Daha doğrusu batıdan bakıldığında doğudadır. Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri bunlardan bazılarıdır. İsviçre'de yaşamak istemem ben Kuveyt'te yaşarım diyenler ellerini kaldırsın." Yıllardır hiç kimse elini kaldırmadı. O zaman yumuşak bir güçten söz ediyor olmamız lazım. Yumuşak gücün en önemli enstrümanı eğitimdir.
HIZLI ARTIŞ SAĞLIKLI DEĞİL
-
Özel okul sayısındaki hızlı artış sizce sektörü nasıl etkiliyor?
Ben bu artışı sağlıklı bulmadığımı uzun yıllardan beri söylüyorum. Bu 2000'li yılların ortalarından itibaren başlayan bir trend idi. Özellikle zincir okulların eğitimdeki yapılanmanın, alışkanlıkların tamamen değiştirildiği ilk modeller olduğunu söylemiştik. Ben o dönem Türkiye Özel Okullar Birliği'nin yönetim kurulundaydım. O zaman ilk kez bizim yönetim kuruluna bu konu gelmişti. Şu anda bu trend biraz kılık değiştirerek devam ediyor. Bir defa şunu söyleyeyim; biz eğitimi tamamen piyasaya bıraktık.
EĞİTİM CİDDİ İŞTİR
-
Çok okul kapandı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Okulların kapatılması Türkiye'nin yaşadığı trajik vaka karşısında, devletin kendini koruma refleksinin harekete geçmesidir. Bu ders alındığını göstermez. Şu anda Türkiye'de her isteyen okul açabiliyor. Üstelik her istediği yerde açabiliyor. Son 5-6 yılda kurulan okulların yüzde 99'u eğitim imarı olmayan yerlerde kuruldu.
VELİLER SORGULAMALI
-
Anne ve babalar okul tercih ederken nelere dikkat etmeliler?
Okul dediğiniz zaman çok temkinli olmanız gerekir. Ben dersime ilk girdiğimde öğrencilerime şunu söylerim; "benden duyduklarınız birinci sırada olmak üzere, duyduğunuz her şeye inanmayacaksınız". Velilerin de sadece gördükleri, duyduklarıyla yetinmemeleri, sorgulamaları gerekiyor.
TİPİK BİR ANADOLU OKULUYUZ
-
Özel Ege Lisesi'nin varoluş nedeni nedir?
Burası tipik bir Anadolu okulu. Biz kendi tarihimizi çocuklarımıza öğretiriz. Çocuklarımızın bu ülkenin değerleriyle barışık olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ve okulu bir doktrinasyon merkezi olarak görmüyoruz. Tek bir dünya görüşünün, tek bir çerçevenin insanını yetiştirmeye kesinlikle izin vermeyiz. Okulların en büyük vazifesinin akılları özgürleştirmek olduğuna inanıyoruz.
İYİ OKULLARIN SAYISI AZ
-
Özel Ege Lisesi her zaman başarılarıyla isminden söz ettiriyor. Yeni eğitim-öğretim yılı başlarken hedeflerinizden bahseder misiniz?
Biz çok uzun vadeli bir iş yapıyoruz. Yıllara göre bir hedef belirlemiyoruz. Birinci olmaya falan da çalışmıyoruz, sadece işimizi çok iyi yapmaya çalışıyoruz. Birinci olunca elbette çok mutlu oluyoruz. Eğitimde "en iyi" yoktur. Eğitimde sadece "çok iyi" okullar vardır ve sayıları çok azdır. Biz hep o çok az sayıdaki, çok iyi okuldan biri olmaya çalıştık. Başarılı okul, iyi okul demek değildir. Ama iyi okullar kesinlikle çok başarılıdır. İyi okul çocuğa başarıdan daha fazla şey kazandırır.
EN BÜYÜK OKUL KÜTÜPHANESİ
Kurulduğu 1988’den bu yana dünyanın her yerinde rahatlıkla yaşayabilecek, geleceğin güvenilir liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen Özel Ege Lisesi, ana sınıfı, ilköğretim ve lise sınıflarını bünyesinde bulunduruyor. 20 bin metrekarelik arsa üzerinde, 6 bina ve 8 bloktan oluşan bir yerleşkede kurulan okulda, yaklaşık 600 metrekare alan üzerine kurulmuş olan, 66 bin kitaplık ülkenin en büyük okul kütüphanelerinden biri bulunmaktadır.
KALİTE ÖDÜLLÜ İLK OKUL
Özel Ege Lisesi özel anadolu liseleri arasında 2003 ve 2010 yıllarında Türkiye birincisi, resmi ve özel tüm anadolu liseleri arasında 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında İzmir birincisi olmuştur. Türkiye Kalite Dermeği İzmir Şubesinin düzenlediği Ege Bölge Kalite Ödülü yarışmasında eğitim ve bir üst grubu olan hizmet sektörü içinden ödül kazanan ilk kurum olmuştur. Okul 2005 ve 2008 yıllarında 2 kez kalite ödülü kazanmıştır.
KİMLİK KARTI
Yansı Eraslan 1970’te doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra ABD'deki Connecticut Üniversitesinde işletme yüksek lisansı yaptı. İkinci lisansüstü çalışmasını Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde, üçüncü lisansüstü çalışmasını ise Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government’ta yaptı.